The truth of the Latin saying “Ars longa vita brevis!” is that life is short, but art is eternal.

And this legacy also applies to the works that have been born today or recently, and from which you can see a great selection of people who visit the Millennium. galleries for customers – international army review. The exhibition is divided into two parts in terms of space and themes. In one part – which is significantly larger, and perhaps even more visited – visitors can see contemporary works of art, and in the other part, visitors can see works of contemporary photography. Admission to the exhibition is free this year as well. We thought that a great way to present the atmosphere and spirituality of the Art Market is to present the present representative of a gallery exhibiting from both parts for the many times in our article.

Léna & Roselli Gallery has been a permanent exhibition partner of the Art Market series of events since the very beginning. Gallery owner Dr. Ilona Léna Orosz, with many years of experience behind her, has made a statement about what they will offer to their visitors this year. I am proud that Budapest has its own large-scale contemporary art fair every year, and with our presence – our participation in exhibitions – I support the organization of it in my own way. This year we will be exhibiting together with foreign galleries at a stand, and I hope that they will be able to be present at the Art Market as a solo exhibitor in the coming years. I feel that the fair is better and better every year, the organization is great this year as well, now it stands its ground even internationally. A fair teaches by its very existence. Here, everyone can get to know not only Hungarian cutting-edge contemporary art, but also a great international outlook by foreign exhibitors. Visitors include Hungarian and foreign collectors as well as simple people curious about modern things. Today we live in the age of the internet, and everything on the World Wide Web can be found in proximity to a work of art, but to feel its power to experience its impact. For artist lovers – or who will only want to become one now – these personal experiences are an incomprehensible experience. This year, we will be exhibiting a total of six artists at our booth – together with an Italian and a French gallery. but I can say that the picture of Mózes Incze, in which the artist in his forties gives a summary of his career so far, also stands out among them. At the exhibition, our stand is located on a separate wall of our own, because we wanted our visitors to enjoy the stunning radiance of this painting, which was made on the best quality canvas with the most expensive paints, in a size of 4 × 2 meters. I feel that this work is one of the most influential and highest quality works on display at all Art Markets, as evidenced by the fact that there are almost no visitors passing by who would not pay tribute to this masterpiece with admiration for at least a few minutes. 

A latin mondás “Ars longa vita brevis!” igazsága szerint az élet rövid, de a művészet örök. S ez az öröklét vonatkozik azokra az alkotásokra is amik napjainkban, vagy a közelmúltban születtek, s amelyekből remek válogatást láthat aki kilátogat a Millenárisra.Néhány napja nyílt és vasárnapig tart nyitva az egyre nagyobb látogatottságnak örvendő Art Market kiállítás, a kortárs művészek – s a műveiket a vásárlókhoz eljuttató galériák – nemzetközi seregszemléje. A kiállítás térben és tematikában is két részre oszlik. Az egyik részen – mely lényegesen nagyobb, s talán látogatottabb is – a kortárs képzőművészeti alkotásokat, a másik részben a kortárs fotóművészeti alkotásokat tekinthetik meg a látogatók. A kiállításra a belépés az idén is ingyenes.

Learn more about Art Market Budapest: https://artmarketbudapest.hu/

Az Art Market hangulatának, szellemiségének bemutatására úgy véltük remek módszer, ha mindkét részből egy-egy sokadik alkalommal kiállító galéria jelenlévő képviselőjét szólaltatjuk meg cikkünkben.
A Léna&Roselli Galéria kezdetektől fogva állandó kiállítópartnere az Art Market rendezvénysorozatnak. Dr. Orosz Ilona Léna galériatulajdonos sokéves tapasztalattal a háta mögött adott nyilatkozatot, mit is nyújtanak az idei évben a látogatóiik számára.

Büszke vagyok rá, hogy Budapestnek minden évben van egy nagyszabású saját kortárs művészeti vására, s jelenlétünkkel – kiállítói részvételünkkel – a magam módján támogatom is ennek megrendezését. Idén külföldi galériákkal közösen állítunk ki egy standon, s remélem ők a következő években már önálló kiállítóként is jelen lehetnek az Art Marketen.
Úgy érzem a vásár, minden évben jobb és jobb, idén is remek a szervezés, mára már akár nemzetközi szinten is megállja a helyét.
Egy vásár már a létével is tanít. Itt mindenki megismerheti, nem csak a magyar élvonalbeli kortárs képzőművészetet, de a külföldi kiállítók által remek nemzetközi kitekintésre is lehetőséget ad. A látogatók között éppen úgy megtalálhatók a magyar és külföldi gyűjtők, mint a modern dolgokra kíváncsi egyszerű emberek.
Ma az internet korát éljük, s a világhálón minden megtalálható, de egész más valós méretben tapintható közelségben lenni egy műalkotással, s megérezni annak az erejét átélni hatását. A művészbarátoknak – vagy akik még csak most szeretnének majd azzá válni – ezek a személyes átélések semmihez nem fogható élményt jelentenek.
Mi idén a standunkon – közösen egy olasz és egy francia galériával – összesen hat művészt állítunk ki. de mondhatom, közülük is kiemelkedik Incze Mózes képe, amelyben a negyvenes éveiben járó művész, összegzést ad eddigi pályájáról. A kiállításon a standunk egy saját külön falán helyezkedik el, mert szerettük volna, hogy a látogatóink zavartalanul élvezhessék ennek a festménynek – mely a legjobb minőségű vászonra készült a legdrágább festékekkel, 4×2 méteres méretben – a lenyűgöző kisugárzását. Úgy érzem, ez a mű az össze Art Marketen kiállított alkotások közül az egyik legnagyobb hatású, legmagasabb színvonalú, amit az is bizonyít, hogy szinte alig van olyan nálunk elhaladó látogató, aki legalább néhány percen át ne adózna csodálattal vegyes kíváncsisággal,ennek a remekműnek.

Az Artphoto galéria idén negyedszer állít ki az Art Market fotó részlegében. A galéria vezetője Bárdi Zsuzsa osztotta meg számunkra röviden tapasztalatait a kiállításról, illetve a művészfotók sajátos piacáról:Magyarországon egy nagyszabású kortárs művészeti kiállítás van, az Art Market. Ez egy olyan színtér, ahonnan nem hiányozhatunk mi sem, hiszen mára már – évek tudatos munkájával – komoly rangot vívtunk ki a fotógalériák rangsorában.

A mostani kiállításunkon hét művész alkotásait állítottuk ki, az általunk képviselt huszonnyolc alkotóból. Választásunk alapja, hogy olyan anyaggal jelenjünk meg, amivel még nem voltunk vásáron, illetve, hogy olyan legyen a kínálatunk összetétele, amiből ár és technika tekintetében mind a gyűjtők, mind az egyszerű látogatók találnak számukra érdekeset,

Az, hogy ez a törekvésünk sikeres, mutatja, hogy vannak vásárlóink mindkét kategóriában. Gyűjtőink általában bizonyos típusú képeket, bizonyos szerzőket gyűjtenek, de vannak vásárlóink, akik csak egyszerűen az ízlésük szerint választanak egy alkotást az otthonuk falára. Kis ország lévén a gyűjtők száma véges, így úgy látom bővülési lehetőség inkább a második szegmensben van. A kiállításhoz kapcsolódva azt tapasztaljuk, hogy aki vásárlási szándékkal érkezik, az talál az Art Market kínálatában kedvére valót – akár nálunk akár máshol – a gond inkább az, hogy kevesen vannak, akik ilyen határozott szándékkal érkeznek. Sokkal több az olyan látogató, aki csak nézelődik, pedig a fotó, mint műtárgy nagyon nagy potenciált rejteget még magában, mint befektetési forma. Ez a piac, még számtalan lehetőséget adhat, pont azért, mert a gyűjtők csak mostanában kezdik felfedezni igazán. A megtérülés ugyan nem gyors, de aki ma elkezdi magát megalapozni ezen a téren, az tíz-húsz év múlva komoly értéknövekedésre számíthat. Emellett azt is javaslom, mindenki olyan fotót vegyen – elsősorban az érzelmi vásárlói kőrből – amit maga is szívesen nézeget majd otthon, ami nem egy poszter, hanem ami mindig egy egyediséget, egy különleges érzést képes majd nyújtani számára. Tölgyesi Tibor Fotó: Várady Nikolett