2019. január 17Art innsbruck
2018. június 12Scope Basel 2018
2018. június 10Frame Art Fair 2018
2018. március 07VOLTA New York in March
A Léna & Roselli Galéria részt vesz a new yorkban megrendezésre kerülő VOLTA nemzetközi kortárs művészeti vásáron, 2018. március 7-11 között
Helyszín : Pier 90, New York
2018. január 30Cooperation with Area35
Léna & Roselli Gallery in cooperation with Area35, Milano
Exhibited artists : Alexandra NÁDAS and Mózes INCZE
2018. január 25Upcoming exhibition
Ernesto Morales Metamorphosis
25 January in Léna & Roselli Gallery
2018. január 14Fazekas-Koszta Tibor
információ 
Új művészünk, Fazekas-Koszta Tibor 
Több info és mű a "Művészek" menüpontban
2017. szeptember 22Renaissance New
2017. július 13Joseph Semah at De Nieuwe Kerk van Amsterdam
2017. június 21sfa
2017. június 13Lena and Roselli Gallery at Scope Art Show
2017. június 13Lena and Roselli Gallery at Scope
2017. június 13Lena and Roselli @ Scope Art Show
2017. június 02Book of Mozes Incze: printed in 02.06.2017
2017. június 01Our Cooperation with MORA
2017. május 31AREA35 Art Gallery
2017. április 02Cooperation with Absolute Art Lugano
2016. december 09Jam Session
2016. december 01lena and roselli gallery at art innsbruck
2016. november 05New project room of Léna & Roselli Gallery
Galériánk új művésze : Fazekas-Koszta Tibor
Több információ és kép a "művészek" menüpontban
2016. október 13amb 16
2016. szeptember 19bernard szajner will be at amb with lena and roselli gallery
2016. szeptember 19naoki fuku will be at amb with lena and roselli gallery
2016. szeptember 19attila pokorny will be at amb with lena and roselli gallery
2016. június 16contemporary east: congratulations!
2016. június 09exhibition of istvan horkay
2016. május 26exhibition of istvan kulinyi
2016. április 07Exhibition of Mozes Incze
2016. január 11Lena Roselli Gallery at Art Innsbruck
2015. december 16Article about ART Innsbruck on German Newspaper "Die Presse"
Article about ART Innsbruck on German Newspaper "Die Presse" mentioning the Gallery and featuring our artist Mozes Incze.
2015. október 15Theodora Varnay Jones
2015. szeptember 28ArtMarket Budapest 2015
2015. szeptember 15Sandor Krisztian
2014. március 01VOLTA NY
Our gallery will prticipate at VOLTA NY contemporary art fair in New York.
with Botond Reszegh, visual artist

VOLTA NY 2014
An invitational solo project fair for contemporary art.
Thursday, March 6 – Sunday, March 9, 2014

LOCATION: 82Mercer, New York, NY 10012

PREVIEW, by invitation only:
Thursday, March 6
Guest of Honor 11 am – 2 pm
VIP/Press 2 pm – 5 pm

Mutually acknowledged VIP access between VOLTA NY and The Armory Show

PUBLIC VERNISSAGE: 
Thursday, March 6, 6 – 9 pm

PUBLIC HOURS:
Thursday, March 6, 5 pm – 9 pm
Friday – Saturday, March 7 – 8, 10 am – 8 pm
Sunday, March 9, 10 am – 5 pm
2014. február 07OLEG KULIK
OLEG KULIK solo exhibition at Léna & Roselli Gallery
Exhibition is on view from 7 February to 9 March 
Paralell exhibition with Ludwig Contemporary Museum of Budapest
2013. december 10Upcoming exhibition : Krisztián SÁNDOR / 10 Collages
2013. december 05Constantin SCHROEDER at léna & Roselli Gallery
Flash Exhibition at Léna & Roselli Gallery, for Constantin SCHROEDER berliner shootingstar artist
The exhibition is on view until 11 December, Monday to Friday 11 a.m. to 6 p.m.
2013. november 04Galériánk művésze, Sándor Krisztián az Affordable Art Fair-en Hamburgban
Parner galériánk kiállítja Sándor Krisztiánt az Affordable Art Fair-en Hamburgban november 14-17ig a B04-es standon
2013. október 17Ujságcikk kiállított művészünkről, Ivan Lardschneiderről az Artinverstor német lapban

 

 Ujságcikk kiállított művészünkről, Ivan Lardschneiderről az Artinverstor német lapban

  

több >
2013. október 07Verebics testvérek / Test, vér, pár
http://nol.hu/mozaik/20131004-test_ver_par?ref=sso

Test, vér, pár

Mindketten állították már ki festményeiket a Közel-Keleten, mindketten vonzódnak az emberi hús és a csupasz bőr látványához. Mindketten képzőművészek. A Verebics nővérek, Kati (balra) és Ági (jobbra) mégis végtelenül különböznek egymástól.

Pedig első látásra akár ikrek is lehetnének. A harminckét éves Kati a túlérzékeny, zárkózott típus, a nála másfél évvel fiatalabb Ági az excentrikusabb, de mogorvább alkat. Ha ritkábban találkoznak egymással, béke honol köztük. Ha egy légtérben vannak, előfordul, hogy némasági fogadalmat tesznek. Hasonló történt, mikor évekkel ezelőtt ösztöndíjjal Rómába utaztak. Egy szobába kényszerültek két hónapra, ezért Ági gyakran a tetőn írogatott, míg Kati a szobában festett. Az idősebbik nővér első, gyerekkori élménye Ágiról is egy konfliktushoz kapcsolódik.

 – Emlékszem, a frizurámba beleakadt valami. Ági ki akarta szedni, de nagyon meghúzta a hajamat – meséli Kati. A Balatonhoz közeli Enyingen születtek, de aztán a szomszédba, Dégre költöztek, ahol apjuk polgármester lett. Verebics Géza fontosnak tartotta a művészek pártolását is. Számos kiállítást rendezett a Hollandi Házban és a klasszicista stílusú Festetics-kastélyban, ahová olyan prominens művészeket invitált meg, mint a Kossuth-díjas Fehér László vagy Kő Pál. A megnyitókon az óvodás Kati és Ági is rendszeresen megjelent. Szüleik budapesti, bécsi kiállításokra, sőt a velencei biennáléra is magukkal vitték őket.

Rajztanár anyjuk óráit is látogatta a két lány. – Ágival egészen kicsi korunk óta részt vettünk édesanyánk szakkörein, majd később az óráin is. Mindig összefirkáltuk a rajztáblát, a nyár eleji vakáció feliratot kidekoráltuk – emlékszik vissza Kati. Húga, Ági kis túlzással már gyerekkorában is a szürrealizmus felé hajlott. –Mindenkit nyúlfejjel rajzoltam meg. A nyulakat a törékenységük, a remegő testük miatt szerettem – magyarázza Ági. A fiatalabbik lány köré az óvodában gyakran gyűltek a társai, hogy meghallgassák kitalált történeteit. A visszahúzódó Kati nem volt ennyire népszerű, Székesfehérváron, a gimnáziumban is Áginak volt több barátja, Kati az idősebbek társaságát kereste.

Mindketten a Képzőművészeti Főiskolára jelentkeztek, Ági festő, Kati grafikus szakra. Meglepő módon, a zárkózott Kati grafikái korántsem voltak visszafogottak. Fantáziáját a japán erotikus fametszetek foglalkoztatták, melyeken a művészek a férfi és a nőalakok nemi szerveit nagyították fel. Kati a képzőművészetis grafikáin is kedvenc mesterét, Kitagava Utamarót idézte meg, de a képek témájánál jobban érdekelte azok stílusa. – Inkább a vonalak ereje, játéka izgatott – vallja.

Ági az albérletükhöz közeli bolhapiacon szerzett inspirációt. – Deformált lábakról gyűjtöttem fotókat, és mindenféle fura tárgyat vásároltam, amelyekről azt gondoltam, hogy megihletnek – mondja. Érdekelte mindaz, ami torz vagy eltér az átlagostól. Egy időben szumósokat festett. – Izgattak a nagy húsok és az egymásnak feszülő testek – magyarázza Ági, aki bevallása szerint képeivel sosem akart sokkolni. De nemcsak a furcsa témák után kutatott, hanem a festővászon helyett is mást keresett. – Akkoriban sokat utaztam MÁV-val. Letépkedtem a függönyöket, hogy később azokra dolgozzam – meséli.

Míg Ági élvezettel vetette bele magát a festészetbe, nővére megunta a grafikát. Kati ugyan jeleskedett a rézkarc, a kőnyomat és a linometszés technikáiban, tűvel karcolni, vegyi anyagokkal maratni neki túl időigényes volt. Ő nagy lendülettel szeret dolgozni. Bejárt a festőtanoncok óráira, egy év után átigazolt. Ahogy Ágit, őt is az emberi test és annak részei foglalkoztatták. Persze Kati sem hétköznapi helyeken gyűjtött inspirációt. Eljárt az Anatómia Múzeumba, hogy közelebbről megvizsgálhassa a formalinban tárolt preparátumokat, szerveket. Első munkáin is láthatóvá tette az alakjainak belső részeit, de igazán a diplomamunkájával sokkolt.

– Óriási, százhatvanszor százhatvan centis önarcképet festettem, amelyen nyitva volt a koponyám – idézi fel. Katit a magánéleti problémái miatt foglalkoztatta, mi mehet végbe az emberi agyban. Úgy érezte, a merész képpel kitárulkozhat. A test kimeríthetetlen témának bizonyult számukra. Az egyetem után Ági tetovált és tetoválatlan emberek testrészeiről készített egy káoszszerű kollázst, míg Kati többször is megörökítette magát a vásznon.

Méghozzá festékesen, és csupaszon. Ági az állatokat is kíméletlen pontossággal jelenítette meg. Állatsorozata egy szigorú tekintetű hóbagollyal kezdődött, de gyerekkori kedvenceihez, a nyulakhoz is visszatért. Három férfitípust festett meg: az arisztokratikus hófehéret, az agresszív feketét és a zsemleszínűt, aki a föld felett „lebeg”. Az emberi hús látványa mellett még valami hatott a Verebics lányokra: a Közel-Kelet.

Először Ági jutott ki Szaúd-Arábiába egy művészeti programon keresztül. Korábban már járt Indonéziában, a föld legnépesebb muzulmán többségű országában. Szaúd-Arábiába nem merte magával vinni művei katalógusát, félt, hogy a provokatív képek miatt nem engednék be a sivatagi királyságba. – Hogy biztosra menjek, egyes oldalakat inkább kitéptem a katalógusból – emlékszik vissza. Ágit és festőtársait vendéglátóik körbevitték, jártak Rijádban, Djerbában, leutaztak Jemenig.

Ágit meglepte az egyszerre hagyománytisztelő és közben modernizálódó világ ellentmondásossága, a mecsetek és az újonnan épült felhőkarcolók, a laptopozó, de a mindent elfedő burkát viselő nők látványa. Különösen Rijád legmagasabb felhőkarcolója, a Kingdom Tower keltett benne fura érzést. Az épület három szintje plázaként funkcionál, melyből a harmadik emelet egy „only woman”, azaz csak nők számára kijelölt rész volt. Ott a vásárlók levehették földig érő ruhájukat, az abayát. Ágit meglepte, hogy a nők még itt is ragaszkodtak a társadalmi normákhoz, és magukon hagynak mindent.

Szaúdi élményei hatására házigazdáinak ajándékozott képein is megjelentek az abayába burkolózó asszonyok. Magyarországra hazatérve viszont már politikai, a nők helyzetével foglalkozó témákat is festett. Egyik alkotásának főszereplője Manal al-Sarif lett, az aktivista 2011 óta azért küzd, hogy a nők is vezethessenek autót a vaskonzervatív monarchiában.

Szimbolikusan a legnagyobb kőolajtermelő arab állam erejét is ábrázolta – a gyémánt fúrófejet, a világ legkeményebb szerszámát, amit a rijádi Nemzeti Múzeumban látott. Egy évvel később Kati is a térségbe utazott, ő Abu-Dzabiba ment. Szintén egy galérián keresztül jutott ki négy másik festő társaságában, akikkel egy üzletember által építtetett Art Hub nevű helyen alkotott. Húgával ellentétben Katit a romantikus és orientalista témák, a tevegelés, a keleti ruhák és a sivatag lankái fogták meg. A dűnék az emberi test formáira emlékeztették.

 – A sivatag egy csoda, mintha a második otthonom lenne – vallja Kati. Művészetpártoló helyi mecénásuk elvitte őket sivatagi farmjára, ahol a férfi büszkén mutogatta a virágoskertjét. A földből csupán öt tölcsérformájú virág nőtt ki. – Letettem a fejem a homokba a virágok mellé. Úgy néztem ki mint Gulliver a liliputiak országában – mondja.

A mesébe illő jelenetből azóta kollázs lett. A Verebics testvérek élete több ponton rímel. Aki ismeri Ágit és Katit, tudja, hogy a két lány tűz és víz. Akár élőben, akár festményen.

több >
2013. június 10VOLTA9
A Léna & Roselli Galéria részt vesz a VOLTA9, kortárs művészeti vásáron, junius 10-15-ig Bazelben, Svájcban.
2013. április 11Következő kiállításunk : Tölg-Molnár Zoltán / Mindíg a ZERo pontról

 

Megérkezve a műterembe – 2013. április 1.

Megérkezve a műterembe három-négy, olykor tíz percig is hallgatom a csendet., várom, hogy a műterem-növényeim is tudják, már nincsenek egyedül.

Sok mindent kéne csinálnunk, ha lenne egy szép napunk. És lassan-lassan reménykedni is kezdtünk, kávét főzök és próbálok nem menekülni : ügyintézni, telefonálni, kitalálva, hogy még a postára is mennem kéne stb…

Ha van türelmünk és figyelünk valami talán megszólít, ami tegnap itt maradt. És néha sikerül. Csak ügyesen, tépd le a felét, szögezd le, csavarozd oda, fessél le fényesre, hogy rohadjon rajtam a fény, hogy ne is lássál csak türöződjek. És voltaképpen már jó is a nap, csak nézni kell néha az órát, hogy ennyi az idő, hogy mennyi is van még.

Azután holnap gyere reménykedve és, ha még mindig szépnek-jónak látsz, akkor valóban jó nap volt.

És ez így megy (jó esetben) napról napra, köszönet a műterem-növényeimnek, akik észrevétlenül, de mindig tanítanak a fény felé fordulni.

 

2013. április 09Részegh Botong új kiállítsa a Galeria 26-ban, (Bukarest, Romania)
2013. április 08 Our exhibited artist Oleg Kulik

 9 April 2013 — 16 June 2013

Oleg Kulik. FramesGO

A new show by the most scandalous Russian artist of the 1990s. 

A new exhibition by a legendary Russian contemporary artist on the subject of the boundaries of creativity. Kulik explores the idea of "frames" of art on several levels, beginning with a reflection on parties in the art world and ending with a treatise on recent political and religious scandals

 

 

2013. április 04Julia Winter "Windows" c. kiállítása Antwerp, Hollandiában
2013. április 03Kiállítás kritika Soós Nóra Legyen valami c. kiállításáról a Magyar Narancsban
2013. március 21Következő kiállításunk : Soós Nóra / Legyen valami!
2013. február 06Bianka Dobó - Changing Spaces

A Léna & Roselli Galéria szeretettel vár minden kedves látogatót és művészetrajongót Dobó Bianka - Változó terek c. kiállítására.

Helyszín: 1052 Bp., Galamb u. 10.

Megnyitó időpontja: 2013. február 20., 18:00.

Megnyitóbeszédet mond: Ferenczi Emőke, művészettörténész.

A kiállítás megtekinthető: 2013. március 15-ig, hétköznap 11-től 18 óráig.

2013. január 31Veszely Ferenc kiállítása a NEON Galériában

Veszely Ferenc, a Léna & Roselli Galéria művésze, kiállítása „Malom-rekonstrukció” címmel a Neon Galériában.

A kiállítás megtekinthető: 2013. február 1. és március 1. között.

2012. december 07Posters for sale / Eladó plakátok
Ajándékötlet Karácsonyra! Gift idea for Christmas
Megvásárolhatóak a Léna & Roselli Galériában, dedikálva limitált példányszámban.
Ára : 7.000 Ft / db

These posters are for sale in Léna & Roselli Gallery, dedicated and limited edition.
Price : 7.000 HUF (25 EUR)

  

több >
2012. december 04Verebics testvérek -Játék a vággyal

A Léna & Roselli Galéria tisztelettel meghívja Önt és partnerét a Verebics testvérek – Játék a vággyal c. kiállítás megnyitójára a Léna & Roselli Galériába (1052 Bp., Galamb u. 10.), amelyre 2012. december 6-án 18:00 órakor kerül sor.

A kiállítást megnyitja: Bródy János – Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, énekes, szövegíró.

A megnyitó különleges kísérőeseménye Verebics Kati és Rebel Berggren body-art performansza lesz.

A kiállítás megtekinthető 2013. január 6-ig, hétfőtől péntekig 11:00 és 18:00 óra között.

2012. november 29Ivan Lardschneider sajtóközleménye

SIKERES SZEREPLÉS AZ ART MARKET BUDAPEST 2012 FOLYAMÁN

Ivan Lardschneider elégedett az Art Market Budapest 2012-en (nov. 8-11.) való részvételével. A Berlin Art Week folyamán történt sikeres megjelenése után a Magyar fővárosban tekinthette meg „I am Crying“ és „Thumb Lollipop“ című szobrait a nagyközönség. Az AMB 2012-t követően a művek a Léna & Roselli Galéria „For Sale“ c. kiállításán szerepeltek (www.lenaroselligallery.com).

„A világra egy gyermek szemével nézek“ – így hangzik Lardschneider önvallomása, amely minden munkájára vonatkozik.

A következő évben további kiállításokat tervez Németországban és Ausztriában újabb művekkel, amelyekre az előkészületek már folynak.

IVAN LARSCHNEIDER

 

Bozenben született 1976-ban, ahol a fa és a szobrászat iránti elkötelezettségben nőtt fel. Szülei gazdaságában a fával való munka mindennapi foglalatosság. Aaron Dernetz első diákjaként állít ki 2005 óta és mára már a nemzetközi művészeti szféra egyik ismert alakjává kezd válni.

2011-ben meghívták kiállítóművészként az 54. Nemzetközi Velencei Biennálén Szíriai Arab Köztár pavilonjába. 2012 folyamán német-, olasz- és magyarországi kortárs művészeti vásárokon is jelentek meg művei.

A művész a dél- tiroli Wolkenstein-ben telepedett le.

több >
2012. október 15Veszely Ferenc kiállítása az Újbuda Galériában

 Örömmel adjuk hírül, hogy a Léna & Roselli Galéria művészének, Veszely Ferencnek újabb kiállítása nyílik. Ez alkalommal az Újbuda Galériában 2012. október 19-én 16:30 órai kezdettel.

 

2012. október 13ART MARKET Budapest 2012

A Léna & Roselli Galéria örömmel adja hírül részvételét az Art Market Budapest 2012 művészeti vásárán.

A 305-ös standon idén is kiváló hazai és nemzetközi alkotók műveivel és színes programokkal várjuk szeretettel minden kedves művészetrajongót.

 

2012. október 05Sebastian Bieniek cikke a Fahrenheit Magazin honlapján

Sebastian Bieniek: A művészet őrültje

Ha Ön egy bohém, lázadó és ironikus művészt keres, a német Sebastian Bieniek az ideális választás. Egy mindig összetett nézőpontból kiindulva, ez a sokarcú ember különböző típusú munkák és kifejezésmódok széles skáláját kínálja, annak érdekében, hogy önkifejezésre való törekvésének eleget tegyen. A legkülönbözőbb stílusokat és kifejezési formákat alkalmazta már munkássága során, szobrászkodik és fest, ír, fotókat és filmet készít, performanszokat és installációkat állít színre.

 

A cikk forrásai:

http://www.fahrenheitmagazine.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=12991&lang=en

http://www.hu.sbieniek.de/

Munkái gyakran kegyetlen módon gúnyolják a politikai-társadalmi valóságot, az emberi létet mint olyat, sőt, még a saját személyét is, amelyet kertelés nélkül és cinikusan a nyilvánosság elé tár, valamilyen radikális öltözéket viselve és hasonló jellegű posztereket tartva, annak érdekében, hogy ezáltal az emberi mivoltot (mindig humorral) feltárja. Mivel munkásságát nehezen lehet esztétikai szempontok alapján bármilyen kategóriába sorolni, munkáinak tartalmát és kifejezésmódját tekintve a konceptuális művész megnevezés illik rá a legjobban. Mindemellett tudni kell róla, hogy egy alkotás akkor egy Bieniek, ha egy kritikai ábrázolás nyersen, nyíltan és néha eklatánsan karikírozza világunkat. Bieniek munkái, melyek főként konceptuálisak, többnyire határokat is átlépnek, és nevetést valamint vigasztalhatatlanságot egyaránt kiváltanak. Ugyanakkor a művész már alkotói mélypontokat is átélt, mint az 1998-as „Képégetés”-sorozat esetében, amikor a soha nem elégedett ember a saját munkáit pusztította el.

Extravaganciájának szemléltetésére „Itt Nyugszik a Leheletem” című installációját idézhetjük, amelyben 5000 fehér léggömböt fújt fel, mindegyiken jelölve a felfújás dátumát, óráját és percét. Egy másik alkalommal egy vitrinen helyezett el egy 100 német márkás bankjegyet, amelyet még a kiállítás során elloptak, és amely alatt a mű tulajdonképpeni címe rejtőzött: „Az ellopott 100 márkás”. A művészi teremtés időközben eltelt húsz éve után Bieniek legújabb munkáihoz tartoznak a „Bärenreihe” (Medvesorozat) és a „Homeland Security” festmények, amelyeken a magazinok címlapján található szépségeket (Cover Girls) megcsonkított arcokkal és a társadalmi romlás áldozataiként festi meg.
több >
2012. július 10Mag Krisztina: Egyszer volt
A Léna & Roselli Galéria művészének kiállítása 2012. július 13-án, pénteken, 18 órakor nyílik "Egyszer volt..." címen a Tető Galériaában (1115 Bp, Ecsed u. 13.)
2012. június 18Graph-IKONOk - a Léna & Roselli Galéria új kiállítása

A Graph-IKONOK a Léna & Roselli Galéria csoportos kiállítása, amely neves magyar és nemzetközi művészek alkotásait prezentálja a fiatal tehetséges alkotókkal közösen. A kiállításon egyaránt szerepelnek nyugat- és közép-kelet-európai alkotások, valamint korábbi és új, eddig még nem látott munkák.

A kiállítás 2012. június 15. és szeptember 15. között tekinthető meg.

Kiállított művészek: Széchy Beáta, Lakner László, Nádler István, Szikora Tamás, Veszely Ferenc, Fürjesi Csaba, Dobó Bianka, Tarka Niko, Részegh Botond, Jordi Pallarés, Julia Winter

2012. június 10Dobó Bianka
A Léna & Roselli Galéria örömmel ad hírt fiatal és tehetséges képzőművészének, Dobó Biankának, "Átjárók" c. önálló kiállításáról.

Megnyitó időpontja: 2012. június 12. (kedd) 18:00
Helyszín: Erzsébetvárosi Közösségi Ház, 1077 Bp., Wesselényi u. 17.
Megtekinthető: 2012. június 12. és július 3. között
2012. június 07Tarka Niko tárlatvezetése 'Arcok' c. kiállításán

A Léna & Roselli Galéria tisztelettel meghívja Önt és kedves Partnerét Tarka Niko - Arcok című kiállításának záró napján a művész által tartandó tárlatvezetésre. Az esemén során alkalma nyílhat betekintést nyerni az alkotó gondolataiba, részt venni vele egy kötetlen beszélgetésben és elmélyülni a kiállított festmények különleges világában.

Időpont: 2012. június 11. (hétfő) 17:00

Helyszín: Léna & Roselli Galéria (1052 bp., Galamb u. 10.) 

2012. június 06A Szférák c. kiállítás Amszterdamban
Fürjesi Csaba korábban a Léna & Roselli Galériában bemutatott Szférák c. kiállítása 2012. június 12-én 18 órakor nyílik az amszterdami Stadhuis Theatercafé-ban (Amstel 1, 1011 PN, Amsterdam). A kiállítás júius 20-ig lesz megtekinthető.
2012. június 05Fürjesi Csaba új kiállítása

 Egyiptom retrospektív címmel nyílik Fürjesi Csaba kiállítása az Újlipótváros-Klub Galériában 2012. június 6-án 18:00-kor.

 

2012. június 04New videos by Ramón Pereira

Kedves virtuális Látogató! Ez úton szeretnénk megosztani Önnel galériánk művészének, Ramón Pereirának, új animációs filmjeit, kínálva ezzel egy különleges utazást a művész teremtő képzeletébe.

http://www.youtube.com/watch?v=ns8LzlPXmlQ&feature=youtu.be

http://www.youtube.com/watch?v=CB6qwDztvRk&feature=share
2012. május 31Ramón Pereira kiállítása a la platai MACLA Múzeumban

 Ramón Pereira, a Léna & Roselli Galéria argentin művészének munkái június 8-tól kerülnek kiállításra a la platai Museo MACLA-ban.

 

Hír forrása: http://www.macla.com.ar/exposiciones/2012/ramon-pereira-en-el-macla

 

A művész különleges, nem hagyományos technikával (műanyag keret újfajta alkalmazásával) létrehozott fotó-reliefjei tekinthetőek meg a kiállításon. Ramón Pereira a la platai vizuális kutatásokkal foglalkozó központjának életében részt vállalva kezdett el a 20. századi művészetben használt új anyagok után kutatni és kísérletezni azokkal. Tanulmányokat publikált a fotográfia és festészet a dadaizmustól napjainkig történt változásának témájában. Művészettel kapcsolatos dokumentumfilmeket forgatott hazájában és a a Mexikóban található cancun-i televíziónak is.

2012. május 31Parade - Julia Winter at Percherska Gallery (Kiev)

Julia Wintert a Percherska Gallery állítja ki amerikai művészekkel együtt az első kievi nemzetközi biennáléval (Arsenale) párhuzamosan. Az amerikai Aveli és Julia Winter közös tárlata 2012 Június 7. és 28. között tekinthető meg.

 

A hír forrása: http://www.juliawinter.nl/Articles/Parade.aspx

 

Idézet a sajtóközleményből:

"

A Percherska Galéria büszke arra, hogy az Aveli (USA) művészei és Julia Winter (Hollandia) által létrehozott installációkat, festményeket, objekteket mutathat be. A címadás, Parade, a kiállítás kétfajta értelmezésére utal. A szó egyik jelentése politikai vonatkozású: egy totalitárius rendszerben a parádé (különösen a katonai parádé esetében) a hatalom kifejezése állampolgárai felé és egyben az ellenséges külföldnek szóló üzenettel bír. Másodsorban pedig a parádé olyan emberek vagy munkák csoportjának felvonultatása, amelyek magukat prezentálják a nagyközönség felé, mivel a parádé az emberi kifejezés egy manifesztációja.

A parádénak e két jelentése között  kell az Aveli és Julia Winter munkáiból létrejött kiállítást értelmezni.

Julia Winter két installációt állít ki, amelyek egymás kiegészítéseként értelmezhetőek. A nadrágos installáció metaforikusan egy politikai vagy katonai, vagy épp egy bürokratikus kaszt hatalmának reprezentálóira utal. A fekete nadrágok uniformis jellege felveti azt a kérdést is, hogy milyen engedelmessé válhatnak egyének, amikor egy hierarchikust rendszeren belül kell szerepeljenek. Ez az installáció egy másik, egy alsóneműs installációval helyezkedik szembe. A pasztell színű, félig áttetsző, finom ruhák a női nem sebezhetőségét és vonzerejét jelenítik meg egy időben. A ruhák két elkülönült csoportba történő felakasztása és fonallal történő átfűzése által a két rész összekapcsolásával kifinomult útját mutatják be annak, hogy miképp viszonyulunk egymáshoz.

Julia Winter munkáiban a különböző anyagok, színek és tárgyak használatának költői nyelvezetét használja ahhoz, hogy új értelmet alkosson"

2012. május 27Dobó Bianka az Unicredit tehetséggondozó programjában
Örömmel adjuk hírül, hogy a galéria fiatal művészét, Dobó Biankát beválogatták az Unicredit tehetségprogram kisalkotói díjazottjai közé. Az Unicredit Bank által megvásárolt mű (a képen látható illusztráció): Moszkva tér (2012, akril, vászon, 120x50cm.
2012. május 01Opening of exhibition Niko Tarka - Faces
A Léna & Roselli Galéria szeretettel várja Önt és kedves Partnerét Tarka Nikó-Arcok címmel 2012 május 3-án nyiló kiállítására.
2012. április 27Finisszázs: Fürjesi Csaba kiállításán a Léna & Roselli Galériában
Szeretettel várunk mindenkit egy pohár borra és kötetlen beszélgetére Fürjesi Csabával kiállításának záróeseményén a Léna & Roselli Galériába.
2012. április 17Sergey Malutin
2012. április 13Fürjesi Csaba exkluzív vezetése

A Léna & Roselli Galéria szeretettel meghívja Fürjesi Csaba exkluzív tárlatvezetésére, amelyre április 16-án (hétfőn) este 7 órakor kerül sor a galéria kiállítótermében (1052 Bp., Galamb u. 10.)

Az esemény lehetőséget nyújt Önnek kapcsolatot teremteni a művésszel, beletekinteni új monográfiájába és közelebb kerülni vizionárius, tér nélküli és időtlen művészetéhez.

2012. március 30Múzeumpedagógiai foglalkozás

A Léna & Roselli Galéria szeretettel vár kicsiket és nagyokat szombat délutáni ingyenes múzeumpedagógiai foglalkozására, amelyen játékos betekintést nyerhetünk Fürjesi Csaba - Szférák c. kiállításán szereplő műveinek hétköznapi valóságon túli, különleges világába.

 

A foglalkozást Ferenczi Emőke tartja (a Ludwig Múzeum szerződéses múzeumpedagógusa).

Időpont: 2012. márc. 31. szombat 14:00-16:00

Helyszín: Léna & Roselli Galéria, 1052 Budapest, Galamb u. 10.

 

2012. március 28Fürjesi Csaba új könyve kedvezményes áron
Fürjesi Csaba műveiről szóló új monográfiája a "Fürjesi Csaba - Szférák c. kiállítás" folyamán (2012.03.26-04.30.)  kedvezményes áron megvásárolható a Léna & Roselli Galériában (1052 Bp., Galam u. 10.)
2012. március 23Interjú Oleg Kulikkal

A Kievreport újságírójával beszélget Oleg Kulik egy még kevésbé publikus, nagy neveket felvonultató csoportos kiállításról, az új munkáiról, az ember és a természet, az ember és az állatok, az ember és Isten viszonyáról...

Az eredeti cikk weboldala:http://kievreport.com/arts/531

2012. március 20Utolsó üdvözlet - Kim Corbisier
A hétvége folyamán tragikus körülmények között elhunyt a fiatal, tehetséges művésznő, Kim Corbisier.
2012. március 19Article about Julia Winter

 

"A hétvége folyamán, az orosz Julia Winter gumicsizmát öltött és egy magas széken helyezkedett el. Miközben egy rövid felolvasást tartott, a galéria asszisztense egy vödör tejet töltött egy tölcsér segítségével a művész térdig érő csizmájába. A fehér folyadék lassan túlcsordult a csizma peremén és egy homokágyon landolt. Julia Winter indította ily módón útjára a shanghai-i Other Gallery “Made In Russia” című kiállítását, amelyen kilenc orosz művész vesz részt."

 

Az eredeti angol nyelvű cikk elolvasható: http://blogs.wsj.com/chinarealtime/2012/03/05/artists-reflect-on-putin%E2%80%99s-russia-in-shanghai/

Illusztráció: Julia Winter - "March 5th 2012 (Day After)"

 

 

 


 

 


több >
2012. március 03JULIA WINTER in Sanghai, China

A kiállítás címe úgy is értelmezhető, mint a jól ismert "Made in China" szlogen irónikus kommentárja. Manapság sok terméket Kínában gyártanak, és csak ritkán fordul elő az, hogy olyan termékekre bukkanunk, amelyek Oroszországban készültek. A 'Made in Russia' című kiállítás célja, hogy egy válogatást mutasson be kilenc orosz művész szemszögén keresztül, akik nem csak Oroszországban, de világszerte szerepeltek munkájukkal nemzetközi kiállítóterekben. Néhány  művész Oroszországban működi, míg mások külföldön dolgoznak. A diaszpórában élő orosz művészek széles köre szerencsére nem befolyásolta az olyan művészeti központok, mint Moszkva vagy Szentpétervár művészeti klímáját. Sok művész találkozik ezekben a központokban és a művészeti piac virágzik. A fiatal orosz alkotók egy csoportjának a THE OTHER GALLERY-ben történő bemutatása révén a kínai közönség kapcsolatba kerülhet számos olyan művészeti megközelítéssel és nézőponttal, amely a mai orosz művészeti galériák mögött húzódik. 


Megnyitó: 2012. március 3. 19:00óra

A kiállítás megtekinthető: 2012. március 4től - április 15ig

Kurátor: Maarten Bertheux

Kiállított művészek: Alexander Gronsky Arkady Nasonov Ivan Kolesnikov Julia Winter Olga Chernysheva Sergey Denisov Tatyana Yassievich Taus Makhacheva Valery Schekoldin

 

több >
2012. január 09Meghosszabbított kiállítás: Rejtett kincsek:

Örömmel adjuk hírűl, hogy Rejtett kincsek c. kiállításunk nyitvatartását meghosszabbíottuk, így a kiállított művek 2012 február 17-ig tekinthetőek meg.

Várjuk Önöket szeretettel hétköznaponként 11 és 18 óra között a Léna & Roselli Galéria Galamb utca 10. szám alatti kiállítótermében.

2011. november 28Hidden Treasures

The Léna & Roselli Gallery cordially invites You and Your partner to its new exhibition: Hidden Treasures (1052 Budapest, 10. Galamb St).

The exhibition is on view from 28. November 2011. till 25. January 2012.

Opening hours: Monday to Fryday 11 am -18 pm

Exhibited artists: Oleg Kulik, Marianne Csáky, Károly Kelemen, Kriszta Mag, Gary Hume, Ferenc Veszely,  Péter Földi, Antal Lux, Andrea Bátorfi, Joseph Kosuth, David Wilkinson, Igor Basakov, Jordi Pallarés, Julia Winter, Mónika Hafner, László Lakner, Bea Széchy, Bianka Dobó, Eszter Csurka, Ramón Pereira, Douglas Gordon,  Gyula Pauer, Marlene Dumas, Bjorn Mehlus

2011. november 18The representation of Miklós Németh at the Hungarian Embassy in Vienna

„A bécsi Magyar Nagykövetségen műgyűjtők és műkedvelők találkoztak egy különleges vernisszázs keretében. Egy este erejéig Német Miklós 27 magángyűjteményben őrzött műve volt kiállítva. A magyar művész intenzív színeivel átitatott munkái olyan erős hatással bírnak, amellyel még a „vulkánok festője” nevet is kiérdemelhette.”

 

„In der ungarischen Botschaft in Wien hatten sich Sammler und Kunstliebhaber zur außerordentlichen Vernissage getroffen. Einen Abend lang waren 27 Exponate von Miklos Nemeth aus einer privaten Sammlung zu sehen. Der ungarische Künstler überzeugt vor allem durch seine farbintensiven Arbeiten, was ihm auch den Titel ’Maler des Vulkans1 eingebracht hat.”

 

Original text and video:

http://www.p3tv.at/webtv/3850-ungarischer-kunstgenuss

2011. november 14Az artdaily.org ír a Léna & Roselli részvételéről az Art Market Budapest 2011-en

"A felnövekvő generáció nevelése az Art Market Budapest szervezőinek egy fontos célja volt. A B. Braun nagylelkű támogatása révén egy komplex múzeumpedagógiai program várt fél ezer gyermeket. Szavazataik az általuk leginkább kedvelt standra, összegyűjtésre kerültek, amelynek eredményeként a nyertes a Léna & Roselli Galéria által installált tér, amelynek kiállított művésze a világszerte ismert orosz művész: Oleg Kulik. Díja a 2012-es Art Market Budapesten való kedvezményes részvételi lehetőség."

 

A teljes cikk: http://www.artdaily.org/index.asp?int_sec=11&int_new=51762 

2011. október 17A Léna & Roselli Galéria az ARt MArket Budapest 2011-en
Örömmel adjuk hírül, hogy a Léna és Roselli Galéria részt vesz az ARt Market Budapest 2011-en.

A Galéria standján bemutatott művész : Oleg Kulik, ukrán származású, orosz művész, aki meghökkentő performanszaival vált nemzetközileg ismertté a kortárs művészetben. Kulik emellett szobrász, fényképész és kurátori tevékenységet is folytat.


Időpont: 2011. október 27-30. 

NYITVATARTÁS:
október 27., csütörtök, 10.00-22.00
október 28., péntek, 10.00-19.00
október 29., szombat, 10.00-19.00
október 30., vasárnap, 10.00-19.00 

Helyszín: Millenáris 'B' Épület, 1023 Budapest, Kis Rókus utca, Stand: G 200

További információ: 
http://www.artmarketbudapest.hu

http://www.lenaroselligallery.com

Az Art Market Budapest 2011 ideje alatt (október 26 – 28.) a Léna & Roselli Galéria nyitva tart, ahol várjuk szeretettel az érdeklődőket a "Mindörökké zene" című kiállításunkkal.

A Galéria nyitva tartása : 11:00- 18:00 óráig (hétfőtől-péntekig)

Cím : 1052-H, Budapest, Galamb utca 10.

2011. október 11Joseph Semah performansza a a Museum van Bommel van Dam-ban
Joseph Semah 2011 október 16-án a Museum van Bommel van Dam vendége.
2011. október 05Julia Winter kiállítása a Muzeum van Bommel van Dam-ban
2011. szeptember 26Mindörökké zene
A Léna & Roselli Galéria tisztelettel várja Önt és partnerét Mindörökké zene című kiállításának megnyitójára, amelyre 2011 szeptember 30-án 18 órakor kerül sor (1052 Bp., Galamb u. 10.)
2011. szeptember 20A Léna & Roselli Galéria az U-fesztiválon

Új művészeti fesztivál a belvárosban. A Fesztivál U betűjét az események térbeli elrendeződésének beszédes emblémájaként került kiválasztásra, hiszen a befoglaló alakzat az 5. kerületi Régiposta-Galamb és Pesti Barnabás utcai szakaszokat fedi le.

Az eseményre 2011 szeptember 30-án kerül sor. A programok 18:00 órás kezdéstől nyúlnak ki az éjszakába.

A célidőben az autóforgalom kizárásával a programhelyszínek közötti akadálytalan ki-be-átközlekedés fizikailag akadálymentes.

 

Új kiállításunk megnyitójára, amely a "Mindörökké zene" címet viseli szeptember 30. 18:00 órakor kerül sor a  Léna & Roselli Galériában.

Kiállitott művészek : Lakner László, Veszely Ferenc, Jordi Pallarés, Hegedűs Norbert, Pálfi Balázs, Hafner Mónika , Lux Antal, Ramón Pereira, Gyámént László, Kelemen Károly

 

2011. szeptember 12Meghosszabbítottuk Gyűjtemény c. kiállításunat
Örömmel adjuk hírűl, hogy Gyűjtemény c. kiállításunk még egy hétig megtekinthető a Léna & Roselli Galériában.
2011. szeptember 05Julia Winter a Berlini Kortásr Képzőművészeti Art Fair-en

Julia Winter, a Léna & Roselli Galéria művészének alkotásai szerepelnek a szeptember 8. és 11. között megrendezésre kerülő BERLINER LISTE 2011 - Kortárs Képzőművészeti és Fotó Art Fair-en.
2011. szeptember 05Julia Winter: CoNNection
Julia Winter egyik, a BERLINER LISTE 2011 - Kortárs Képzőművészeti és Fotó Art Fair-en szereplő alkotása.
2011. szeptember 05Julia Winter: I dream about myself
Julia Winter egyik, a BERLINER LISTE 2011 - Kortárs Képzőművészeti és Fotó Art Fair-en szereplő alkotása.
2011. szeptember 05Julia Winter: Mrs Victory
Julia Winter egyik, a BERLINER LISTE 2011 - Kortárs Képzőművészeti és Fotó Art Fair-en szereplő alkotása.
2011. szeptember 05Julia Winter: Retour
Julia Winter egyik, a BERLINER LISTE 2011 - Kortárs Képzőművészeti és Fotó Art Fair-en szereplő alkotása.
2011. július 12Nyári szünet a Léna & Roselli Galériában

Ezúton értesítjük minden kedves látogatónkat arról, hogy a Léna & Roselli Galéria 2011 július 15.  és szeptember 1. között nyári szünet miatt zárva tart.

Szeretettel árjuk Önöket újraszeptembertől.

2011. július 08A Léna & Roselli Galéria újabb kiállítása: Gyűjtemén

Várunk minden kedves látogatót, aki kedveli a kortárs művészetet és érdeklődik az új tehetségek alkotásai iránt. 

2011 július 13. és 2011 szeptember 10. között nyitva tartócsoportos kiállításunkon olyan fiatal alkotók szerepelnek, akik nem először tűnnek fel a kortárs művészet közegében. 


A kiállíott művészek: 

Kim Corbisier (Strabag Díj 2011)

Csurka Eszter (Strabag Festészeti Díj 2001, Derkovics Ösztöndíj 2002-5)

Hegedűs Norbert (Barcsay Díj 2007)

Podmaniczky Ágnes (Amadeus Pályázat 2006, 2008, Remake, egy kiállítás új képei 2007 Ludwig Múzeum, Budapest)

2011. június 20Art Basel
2011. június 10Mystifying Julia Winter

 

 

 

Egy misztifikáló visszatekintés


Julia Winter Moszkvában született, Amszterdamban és Moszkvában él és dolgozik.


Csak a szív tudja, hogyan leljünk a tökéletesre.” - Fyodor Dostojevsky


Képeket alkotok. Munkáimban az egyesül, ami után kutatok, amire rálelek, ahogyan gondolkodom és amit érzek. Egy ember érzései és elmélkedései gyakran amögött rejlenek, amit mi látni szeretnénk benne. Szépség és sebezhetőség egyszerre jelenik meg és lendül támadásba. A szépség egyetlen fajtája sem létezik sérülések nélkül. Munkáim lényege abban rejlik, hogy megzavarom az emberek hagyományos nézőpontját, hisz ez önmaguk újraértelmezéséhez vezethet. A lélek, mindannyiunk lelke sebeket rejt. Megkeresem az utat a fájdalom megszólításához. A szépség, függetlenül attól, hogy sérülékeny, rátalál a vigasztalásra? A hétköznapi tárgyakkal kiegészített fotók az időtlenség érzetét keltik. Munkáim az idő áramának folyamatában történő emberi lét porladásával számolnak.

Egy másik téma a portrékban megjelenő múlt és jelen egyesülése. Az emberekről készült portrék egyidősek az emberiséggel és minden kultúrában jelen vannak. Ezek az alkotások két fotóból álló három dimenziós képekké válnak munkáimban. A felső üvegfelületre applikált áttetsző portré egy alatta lévő múltbéli arcképre reflektál. Az áttetszőség és egymásra rétegezettség révén az arc egy transzformáción esik át, miközben a műalkotás a történelem patinájával ivódik át.

Szobrokat és installációkat is készítek morfiumos ampullákból, mint a „Relaxiációs szék” c. munkám.


Kiállítások:


2011 AAF – New York

2011 AAF Brussels in Tour & Taxis

2010 „from DaDa till WinTer”, Nyomda Múzeum, Amszterdam, Hollandia

2010 „Egy másik Arc” - Kampeni Stedelijk Múzeum, Hollandiaű

2010 „Meta-metaphora”, ARTTRA Galéria, Amszterdam, Hollandia

2010 „The Drawin's Origin”, Állami Darwin Múzeum, Moszkva, Oroszország

2009 „Lineart” - Léna & Roselli Galéria, Gent, Belgium

2009 Budapest Art fair – Léna & Roselli Galéria, Budapest, Magyarország

2009 Art Fair 211 – Will Schoots Galéria, Köln, Németország

2009 Slick Art fair – Léna & Roselli Galéria, Párizs, Franciaország

2009 Benden Galéria, Köln, Németország

2009 „Reflection” - Erwin Seppi Művészeti Galéria, Meran, Olaszország

több >
2011. május 24Dream Room by Julia Winter
Julia Winter Dream Romm installációjának újabbb darabjai, amelyek különleges anyag felhasználásával, morfiumos fiolákkal készültek.
2011. május 19Tatai Erzsébet Csáky Marianne kiállításán előadott megnyitóbeszéde

 

IDŐ és EMLÉKEZET – Csáky Marianne kvázi retrospektív kiállítása

2011. máj. 19. Léna és Roselli Galéria

http://hvg.hu/kultura/20081027_csaky_marianne_interju_kortars_mueszet


Kvázi, hiszen a művész nem minden műcsoportjából láthatunk munkákat, a műcsoportok is hiányosak, és időben sem tekinti át a teljes életművet. Mégis retrospektív, mert az alkotó csaknem 20 év alatt készített anyagából válogatott, és olyan módon, hogy ez a szűk válogatás megvilágítja, hogyan fonódnak össze az alkotás különféle szálai.

1. szál: A forrás: Csáky Marianne nagyapjának2500 fotó(negatív)ból álló hagyatéka, az alkotó saját élete, tanulmányaiAz ember abból dolgozik, amilyen élmények érik.”*- mondta
2. szál: A tematika: sokféle, de nem végtelen: gyermekkori idill a kertben, szexualitás-pornográfia, kapcsolatok, művészettörténeti toposzok – átszűrten
3. szál: A technika:fotó, rajz, montázs, fafaragás, szoftwer-kezelés, varrás, videó, kollázs. Mindaz, ami által megformálódnak-testesülnek a gondolatok; olykor ellentéteket egyesít, máskor eltávolít. Ahhoz választom a technikát, amit éppen meg akarok csinálni.–idézem ismét Marianne-t.

Ezen a kiállításon a legtöbb mű az idő és emlékezet kérdésével foglalkozik. Maga a retrospekció is ezt tematizálja. Ezen kívül látni lehet e munkák együttesén át az életmű szövedékének alakulását.

Csáky Marianne már a legkorábbi munkákban (2 lightbox, 2 fotórajz 1932/1993-95) nagyapja fényképeit használja, ahogy a 2007-, 2008-as Time-leap-ekben is, de még megmarad a gyermekkori idilli világ, amit nagyszülei teremtettek (l. Bővebben Interjú). A továbbrajzolás, átértelmezés azonban korántsem az idill kiteljesedése, inkább az alkotó reflektált viszonyát jelzi a képekhez és a képen kívüli valósághoz –legalábbis így retrospektíve. Csáky kilép e világból, de még nem valahová, hanem a semmibe. Ez azonban nem feltétlenül a megsemmisülés űrje, lehet a gondolkodás, meditáció és az átalakulás tere is.

A következő csoportot a népi fafaragók stílusában megmunkált, orális szexuális aktusokat ábrázoló 3 vágódeszka (1997) képviseli. Itt érhető tetten az, hogy ami a művész számára evidens, az számunkra meghökkentő lehet (ti. az eddig egymástól távoli kultúrkörökbe utaló stílus és ikonográfia egybehozása), és hogy pont ezen a magától értődésen keresztül lesznek bizonyos gondolatok számunkra hozzáférhetők. Itt bukkan fel a szex, mely később is fontos téma lesz Csáky számára.Metonimikus utalás [ez] mindenfajta vágyra. Az ember szexuális része elválaszthatatlan a lénye többi részétől..... A test és a szexualitás megjelenítése utalás a vágyakra és az identitáskeresés része is volt.” - nyilatkozta. A szex és a pornográfia határa vékony, átlátszó és olvadékony „A pornográfia ... azt a részét jelenti a vágyak világának, amely már tiltott vagy korlátozott.”A tiltott-titkos magazin-témákhoz való médium kontrasztosnak tűnik hétköznapisága és egyszerűsége miatt. Mégis a tömegfogyasztás oldaláról nézve pontosan illenek egymáshoz. Az effajta képek fogyasztása ugyanis éppoly tömeges, mint a vágódeszka használata. Csáky Marianne úgymond csak ki használta a gender-gap-ből adódó meghökkentést (ti. a vágódeszka a szorgos nők háztartási eszköze, a szexképek fogyasztói pedig túlnyomórészt férfiak).

Egy ugrással jutunk a Time-Leap(2007-08) sorozatokhoz, melyek explicite is az idő, emlékezet és identitás megvalósulását formálják meg, azt tapogatják le; és azt szemléltetik, hogy miként lesz a múltból eleven élet.

A legtöbb munka fotó alapú, de a felhasznált mozgóképek is technikai képek és ki vannak merevítve akárcsak a fotográfiák, így az időfolyamból kivágott pillanat mechanikusan rögzített képeivé válnak azok is. És személyes ügyek hordozóivá. Csáky Marianne saját múltjához fordul, s annak technikai képekben rögzült emléknyomait felhasználva vizsgálja önmagát, jelenét, jelenünket. S e vizsgálat eredményét tárja elénk az idő sejtelmes, tériesített alakjában.

Régi szerepjátszós családi fotók felnagyított képébe (Madonna, Királylány) applikál varrással selyem-sziluetteket. Másszor magáról készített erotikus videostilljeibe varrta családtagjainak egykori fotókról származó sziluettjeit, harmadszor:lightboxaiban egykori és mai énjét montírozta össze.

Ezekben az emlékezet-munkákban a maga életét, történetét, múltját vizsgálta, és minél precízebben tette ezt, annál jobban eloldódott a személyiség – legalábbis fixált minősége – hogy az idő áramában mindig újra és újra megalkossa magát – és a mindig elillanó időt. Csáky időugrásokat tett, s az ugrás –a sűrítés miatt is – hoz létre jelentést. Így képei az emlékezet teremtő erejét, az idő munkáját tárják elénk.

Csáky Marianne utolsó két műcsoportjában más problémák kerülnek előtérbe, de részben a képalkotási mód hasonlósága folytán azok szoros rokonságban állnak az előbbiekkel. A téma modalitásbeli különbségeit a technikai húzza alá, módosítja és együtt alakítják ki az új értelmet. A 2009-esBilocation még szorosan kapcsolódik a Time-leap sorozathoz. A művész családi filmjük állóképébe rajzolt koreai alteregója révén a tér és időbeli szakadékokat is megkísérli áthidalni.

A Dream my dream (2010-11, a Memoart-ban látható többi darabja)hasonlóan készült mint a korábbi képek, csakhogy ez esetben Marianne megfordítja gyakran használt módszerét: ő konstruálja meg a kép egészét és nem kisajátítja, ő készít színes fotót,amibe kézzel rajzol sziluetteket – jó okkal feltételezhetően - családi fotókról. Folytatódik az idővel való munka, és a távolságról is szó esik;ami a kulturális távolságot is konnotálja, de ugyanakkor a kollázsolás révén e távolságok létét le is rombolja – már amennyire ez egy képben egyáltalán lehetséges.

Még sok mindenről kéne szólni, például arról, hogy a különböző módokon előállított múltbeli, jelenbeli, álombeli, távoli vagy közeli képek, helyszínek és alakok az átírás különböző módjaival egy képen belül hogyan értelmezik egymást. És arról, hogy a montírozás elrejtő vagy éppen hangsúlyozó módjai mennyiben érintik a képelméleteket, és végül, hogy mit is beszélnek el az egyes képek, ha éppen mesélnek, és végül, hogy e „mesefolyamok óceánjában” ki az akit álmodnak és ki az aki álmodik.

... a művészet az az én ügyem, azért csinálom, hogy általa végiggondoljak dolgokat.” „Most úgy alakult az életem, hogy sok mindent végig kellett gondolnom, így a múlthoz való viszonyomat is.”- állította Marianne 2008-ban – ám a mellékelt kiállítás szerint az átgondolás most is tart.Tatai Erzsébet

több >
2011. május 10Hamarosan: Csáky Marianne
Május 20. nyílik a Léna & Roselli Galéria újabb kiállítása.

"Érdeklődésem középpontjában a vágy, a szubjektivitás és a személyes történelem kérdései állnak. Az a folyamat érdekel, hogyan építjük fel a jelenünket, saját magunkat az átírt, átértelmezett múltból, a személyes narratívákból. Hogyan szövi a történet, az emlékezés és a felejtés szövetét a vágy. Talált fotókat és filmeket használok, átírom, átvarrom, kifordítom és átrendezem őket." (Csáky Marianne)

 


 


több >
2011. május 07Julia Winter az Affordable Art Fair-en NY-ban
Julia Winter (balra) új műalkotásai előtt NY-ban.
2011. május 05The Affordable Art Fair is Back in NYC

Újra Affordable Art Fair NY-ban

Az Affordable Art Fair május 8-áig, vasárnapig volt látogatható. Ez a félévenként megrendezett vásár olyan kortárs műalkotásokat vonultat fel, amelyek ára 100-tól 10.000$ értékig terjed. A megjelent műtárgyfelhozatal dinamikus, kritikus élű és mégis megközelíthető munkákból állt. A vásárt megelőző szerda este izgatott látogatóktól hemzsegett a hely és izgatottságtól vibráló levegő töltötte be a kiállítótereket. Több mint 75 nemzetközi galéria jelent meg. A különböző médiumok sokszínűségének és a galériák látogatóbarát attitűdjének köszönhetően ez minden bizonnyal egy olyan kiállítás, amelyet mindenkinek látnia kell, aki rendhagyó művek után kutat, vagy csak egyszerűen meg szeretné tekinteni azokat.

Az Amsterdami Victoria Kovalenchikova Galéria által kiállított művészek között Juli Winter vegyes médiamunkái kiemelkedőek. A Moszkvában született és Amszterdmban élő művésznő műveinek rétegzett fényképek és kézírás elegyéből kreált titokzatos alakjai magukkal ragadják a szemlélőt, akinek minden mozdulatával átalakul az alkotások nyújtotta látvány.

http://newyork.nearsay.com/nyc/hells-kitchen-midtown/arts-culture-affordable-art-fair


2011. május 01Sajtómegjelenés: Részegh Botond kiállításmegnyitója

 

 

Játék elidőzéssel - Összeállítás Részegh Botond budapesti kiállításáról - Megnyitó, fotóriport, galéria

Részegh Botond Játék elidőzéssel című kiállítása 2011. április 14-től 2011. május 16-ig tekinthető meg a Lena & Roselli Galériában. A kiállítást Beke László nyitotta meg. A megnyitón készült összeállításunkat az alábbi oldalról olvashatják, nézhetik, hallgathatják meg.

 

http://www.irodalmijelen.hu/node/9733

 

2011. május 01Beke László művészettörténész megnyitóbeszéde Részegh Botond kiállításán
2011. április 14Játék elidőzéssel

Tisztelettel meghívjuk Önt és partnerét Részegh Botond Játék elidőzéssel c. kiállításának megnyitójára, 2011 április 14-én 19 órakor a Léna & Roselli Galériába.

A kiállítást megnyitja Beke László művészettörténész.

1052 Bp., Galamb u. 10.

2011. március 03Ők meg mi


 

2010. december 10Amit a fal elbír

 

Amit a fal elbír

Kiállítás a Léna & Roselli Galéria gyüjteményéből.

Megtekinthető : 2010. december 9-én 18:00 órától

A kiállított művészek : Tóth Menyhért, Lakner László, Pauer Gyula, Nádler István, Gary Hume, Marlene Dumas, Joseph Kossuth, Billy Name, Les Levine, Bukta Imre, Csurka Eszter, El-Hassan Róza, Galambosi Dániel, Részegh Botond, Veszely Ferenc, David Wilkinson, Jordi Pallarés, Kim Corbisier, Földi Péter, Kovács Lola, Szabó Tamás, Julia Winter, Lawrence Weiner, Szikora Tamás, Csíkszentmihályi Róbert, Szabó Eszter, Széchy Bea, Igor Baskakov.

Megtekinthető : 2011. február 14-ig

Hétfőtől-péntekig 10:00 – 18:00 óra között

2010. december 10JORDI PALLARÉS
Mariano Rajoy, a PARTIDO POPULAR elnöke, Spanyolország következő miniszterelnöke.
több >
2010. november 11JOSEPH SEMAH SHOW
Képek Joseph Semah legújabb kiállításáról

több >
2010. november 10Julia Winter
Julia Winter performansza Amszterdamban, ahol bemutatta legújabb munkáját, egy morfium üvegcsékből készült széket.

  

  

  

  

  

  

több >
2010. október 30KÖVETLEZŐ KIÁLLITÁS : VESZELY FERENC "ITT MERJ!

Tisztelettel meghivjuk Önt és partnerét Veszely Ferenc "Itt merj!" cimű kiállitására a Léna & Roselli Galériába, 2010. november 11-én 18 órára

A kiállitást megnyitja, Körösvölgyi Zoltán művészettörténész, bor, must, zsiroskenyér és bordal kiséretében!

1052-H, Budapest, Galamb utca 10.

2010. október 06Lakner László „Hol a fény?”

„Hol a fény?”
(Képek 1960–2010)

című kiállítása a  Fészek klub Galériában

Időtartam: 2010.10.06. – 2010.10.29.

több >
2010. június 29Jordi Pallarés a Casa Viva magazinban
photographic reportages in two noted architecture magazines, about the houses of a well-known businessman from Barcelona and the new house of Sánchez Vicario, famous tennis player; this painting was exposed in the Museum of Valls.
több >
2010. június 17Parallelism III. Photography

2010. Június 17 - Július 7 : PÁRHUZAMOK III. Fotóművészet

Művészek : Bakos István, Billy Name, Kameniczky Fehér Andrea, Diana Kingsley, Kovács Lola, Tóth József és Cindy Sherman

A kiállítás megtekinthető : 2010. Június 17 - Július 7-ig, Hétfőtől-péntekig 11:00-18:00 óráig.


több >
2010. június 05Nádler István kiállítása
A Vaszary Villa tisztelettel meghívja Önt Nádler István festőművész kiállításának megnyitójára.
több >
2010. június 01David Wilkinson Godwot
Léna & Roselli Galériába (1052 Budapest, Galamb utca 10.)

18:00 órára 2010. június 1-jén.

Június 4-én pénteken a művész a kiállításhoz kapcsolodó 1 napos performansszal készül, melynek helyszíne a Duna Corso (a Petőfi tér elötti részen)

Megnyitja : Somhegyi Zoltán, művészettörténész

A kiállítás megtekinthető június 16-ig

Hétfőtől- péntekig 11:00 – 18:00 óráig.

több >
2010. május 13Érkezők III - Hegedűs Norbert Maneken
A Léna & Roselli Galéria tisztelettel meghívja Önt és partnerét
Hegedûs Norbert Maneken címû kiállítására a Léna & Roselli Galériába
(1052 Budapest, Galamb utca 10.) 18:00 órára 2010. május 13-án.
több >
2010. május 06ALLA GLORIA MILITAR
A Léna & Roselli Galéria meghívást kapott az

"Аlla gloria militar!"

Nemzetközi art-projectre, amit a fasizmus elleni győzelem 65. évfordulójának alkalmából rendez az Oroszországi Festőművészek Alkotói Egyesülete.

Projectben résztvevői a következő országok képviselői: Nagy-Britannia,Magyarország,Németország,Hollandia,Olaszország,Lengyelország,Oroszország,Szerbia,Szlovákia,FÁK országok,Amerikai Egyesült Államok,Franciaország,Csehország

06.05.2010 – 06.07.2010
International Art Project Timed to the 65th Anniversary of the end of World War II.

Venue 6th of may 2010 at 17:00


AIRCRAFT GALLERY, Bratislava, Slovakia

You are welcome!

74 artists from 14 European countries and USA are taking part in this large-scale international art-project of contemporary art.

The exhibition deals with the theme of war and agression and it’s goal is to spread an idea of antimilitarism and cooperation among nations of the world.

Organizers of the exhibition: European Center of Fine Arts and Association of Creative Artists of Russia

Exhibition is supportd by: Minister of culter of the Russian Federation Alexander Avdeev, Minister of culture of the Slovak Republic Marek Madaric, Zurab Tsereteli President of the Russian Academy of Arts and the Moscow Museum of Modern Art.

Helyszín: Aircraft Gallery, Bratislava, Szlovákia

 

több >
2010. május 04JOSEPH SEMAH
on the 4th of May at 22.30 hr in the observatory of Felix Meritis, Amsterdam: I have performed "AMSTERDAM SHEL MA-ALAH / AMSTERDAM SHEL MATAH" {Amsterdam of Above/Amsterdam of Beyond}:  
12 guests, heads covered with wooden boxes (some Dutch creative persons: ex-minister of Culture, a priest, a writer, etc.,.,including myself) were reading in 8 languages (Latin, Dutch, Arabic, Hebrew, English, Durtch, French, German) from Baruch Spinoza, Tractatus Theologico-Politicus.
több >
2010. március 04Kim Corbisier - Kötödések
A Léna & Roselli Galéria tisztelettel meghívja Önt és partnerét Kim Corbisier festőművész Kötődések című kiállításra a Léna & Roselli Galériába 18:00 órára 2010. március 4-én.
több >
2010. február 18Galambosi Dániel-Családi kör
A Léna & Roselli Galéria tisztelettel meghívja Önt és partnerét Galambosi Dániel festőművész Családi kör című kiállításra a Léna & Roselli Galériába 18:00 órára 2010. február 18-án.
több >
2010. január 28Párhuzamok
A Léna & Roselli Galéria tisztelettel meghívja Önt és partnerét a Párhuzamok című kiállításra a Léna & Roselli Galériába 2010. január 28-án 18:00 órára.
több >
2010. január 18Feketebács 2009
Nádler István - Feketebács 2009 című könyvének bemutatója és grafikai kiállítása a Léna & Roselli Galériában
2009.12.18. és 2010.01.18. között.
2009. november 20What Why How - Adela Svobodova
Adela Svobodova young, Czech artist's exhibition will open on 20. November 6PM, at the Lena and Roselli Gallery's new place at 10. Galamb St.
2009. november 13Mitko Zhelezarov
A Léna & Roselli Galéria szeretettel meghívja Önt és partnerét 2009. november 13-án, pénteken 18 órakor Mitko Zselezarov bolgár festőművész önálló kamaratárlatának megnyitójára a Léna Művészeti Szalonba.
Mitko Zhelezarov olyan nagy hatású színezési módszerekkel és tárgyakkal foglalkozó szerző melyekre könnyen lehet emlékezni. Ő kiemelkedő tagja a bolgár szépművészet egyedülálló stílusú művészeinek.
A néha szándékosan vázlatszerű munkái, a színekhez és színezéshez való érzéke szolgálnak a legfőbb ösztönző erő alapjául. A nagy formákat kedvelő stílusa a vásznait még hatékonyabbá teszi: egy további lehetőség koncepcióinak kiteljesítésére. Érzéseinek megfelelően Mitko Zhelezarov vízióit és érzéseit absztrakt és jel képanyagban ábrázolja. Kreatív törekvése bizalmas, különleges, és magában hordja a meggyőzés erejét.
Kortárs és teljes hangzású munkáiban a művész teljes érzelmi világa megjelenik összekapcsolva a különleges objektív világgal és önmaga felfedésének kísérletével. A kompozícióknak különösen erős hangzásuk van: egy gondolataiban felszívódott ember, ahogy a félelmek és a remény még egyszer rátalálnak a pozitív és vidám érzésre.
Az igazi élmény megmarad, mivel a kreatív munkák általában érdekesek és megnyugtatóak is. Minden olyan ember találkozója, akik kapcsolatba kerültek a festészet üzenetével, egyben kihívássá válik. Mitko Zhelezarov kétségtelenül felülmúlja az igazi felfrissülés határait, közelebb kerülve az isteni magaslathoz és időtlenséghez. Bármilyen munkáját megfigyelve nemcsak az első benyomás érzése hagy nyomot, hanem erős és felejthetetlen átalakulást él át az ember.

Az utóbbi időben visszatért a klasszikus képhez mint olyanhoz, továbbmenve a kísértés útján a kifejezés új fogalmi szándékával. Keresi a képet annak saját bizalmasságában, sugallatában és körülöttünk való jelenlétében. Ez az Ő üzenete felénk.
Ahogy a művész fogalmaz: ”Míg valaki absztraktnak, vagy másmilyennek nevezi őket, nekem szándékom az, hogy munkáim közvetlenül a szemlélőkre legyenek hatással. Nem kívánom őket kínozni azzal, hogy évekig gondolkozzanak, töprengjenek vásznaimról. Az egyedüli gondolatom mikor egy képet készítek az, hogy eljuttassam a pozitív életérzést az emberek otthonába”.
több >
2009. november 13Stratégiák a Makói Grafikai Művésztelepen
A Léna & Roselli Galéria szeretettel meghívja Önt és partnerét 2009. november 13-án, pénteken 19 órakor a Stratégiák a Makói Grafikai Művésztelepen (1978-1990). Válogatás Tóth Árpád gyűjteményéből. című kiállításának megnyitójára a Szentendrei Régi Művésztelep galériájába.
A Maros menti Művésztelep átalakulásával, Kocsis Imre kezdeményezésére jött létre a Makói Grafikai Művésztelep, amely a 1970-es és az 1980-as évek meghatározó magyar grafikai műhelye volt. Makó város Tanácsa jóvoltából minden év júliusában 10-15 képzőművész 3 hetet tölthetett Makón, alkotásra használva a városi nyomda kapacitását. A technika adta lehetőségek (ofszetgép, szita) a magyar grafika megújulását hozták, a fotó alapú konceptuális művek itthoni megjelenését és elterjedését tették lehetővé. Az itt dolgozó, különféle művészeti irányzatokhoz, csoportosulásokhoz tartozó művészek mára művészeti életünk fontos szereplőivé lettek.
A kiállítás egy több éve tartó kutatómunka eredményeinek első bemutatása. A kutatás célja a művésztelep történetének monografikus feldolgozása, az ott készült művek teljes katalógusának elkészítése és publikálása.
több >
2009. október 23Slick Art Fair
A Léna & Roselli Galéria meghívást nyert a Slick Art Fair nemzetközi kiállítás és vásárra, melyet 2009 október 23 és 26 között rendeznek meg Párizsban.
2009. október 18Az Érkezők
 Léna & Roselli Galéria a Bolgár Kulturális Intézettel együttműködésben tisztelettel meghívja Önt "Az érkezők" - fiatal bolgár és magyar művészek hagyományteremtő tárlata- című kiállításának megnyitójára a Bolgár Kulturális Intézetbe (1061 Budapest, Andrássy út 14.) 2009. október 20-án 18 órára.
2009. szeptember 23Art Moscow 2009
A Léna & Roselli Galéria részt vesz a 2009. szeptember 23 és 27 között megrendezésre kerülő Art Moscow moszkvai kiállításon.
2009. július 24Jávor Piroska könyvbemutató
A Léna&Roselli Galéria tisztelettel meghivja Önt 2009. július 24-én 18 órára Jávor Piroska festőművész könyvének bemutatójára és kamara-tárlatának megnyitójára a Léna Művészeti Szalonba (2000 Szentendre, Bogdányi u. 51.).
2009. július 19Des Visages à Marseille
Huszánk Szilárd kiállítása a Galerie DESTILLARTA-ban.
Megnyitó: 2009.07.19.
Cím:Mühlbachweg 12, Buchschwabacher Mühle, D-90574 Buchschwabach
2009. július 16BudArtPest 2009
A Léna&Roselli Galéria létrehozta a BudArtPest elnevezésű projektet,amelynek célja olyan kulturális hidak létesitése, melyek új kapcsolatokat teremtenek a magyar és nemzetközi kortárs művészet között.
Ebből az alkalomból tisztelettel meghivjuk Önt 2009. július 16-án 19 órára
Jordi Pallarés, El-Hassan Róza és Salam Haddad, Király Gábor és Szabó Eszter kiállitásának megnyitójára.
A kiállitás július 17-től 29-ig a Léna&Roselli Galériában tekinthető meg (1052 Budapest, Galamb u. 9.).

A Léna & Roselli Galéria tisztelettel hírül adja, hogy az érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítja El-Hassan Róza, Salam Haddad, Király Gábor, Jordi Pallarés és Szabó Eszter kiállítását.
A tárlat megtekinthető 2009. augusztus 7-ig a Léna & Roselli Galériában (1052 Budapest, Galamb u. 9.) hétfőtől péntekig 12-től 18 óráig.
2009. június 27Kovács Lola - Szilágyi Teréz: Áramlás
Elkészült Kovács Lola és Szilágyi Teréz Áramlás című munkája, mely az Art-universitas program keretében jött Létre a Strabag Oktatási PPP támogatásával a Nyíregyházi Főiskola Kodály Zoltán előadóterméhez. Az átadó ünnepség június 27-én, délután 2-kor lesz Nyíregyházán, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.
2009. június 06Szilárd Klára - A sivatag
A Léna Művészeti Szalonban (Szentendre, Bogdányi u. 51.) 2009. június 6-án 17 órakor bemutatásra kerül Szilárd Klára művésznő A sivatag cimű könyve és a könyvben szereplő alkotásokból kiállítás nyílik, amely június 21-ig lesz
2009. május 29HISPANIA– Jordi Pallarés kiállítása Szentendrén
A Léna & Roselli Galéria 2009. május 29-én 17 órakor nyitja meg Jordi Pallarés spanyol képzőművész tárlatát – a Szentendrei Régi Művésztelep kiállítótermében. A szervezők reményei szerint a kiállítás méltón reprezentálja a nemzetközileg is elismert alkotó egyetemes érvényű, filozófikus ihletettségű művészetét. Az életről és halálról, egyénről és közösségről elmélkedő katalán művész a spanyol kultúrában gyökerező, monumentális hatású művei ősi rítusokat idéznek. Forma- és színszimbolikája, expresszív-dinamikus festőisége azonban több forrásból is táplálkozik: a szakrális hagyományoktól a 20. századi európai és amerikai avantgárd művészetig. A létezés problémáit, a komoly sorskérdéseket feszegető absztrakt művek mellett az érdeklődők megtekinthetik Jordi Pallarés egyes portréit és a bikaviadaloktól ihletett szenvedélyes alkotásait. A tárlaton vetítésre kerül a művész egyik videóműve is, ezt követően a művész válaszol majd a közönség által feltett kérdésekre, ezzel is támogatva az alkotó és a befogadó közt létrejövő dialógust.

A kiállítás 2009. június 25-ig tart nyitva.
2009. május 23Malko Teatro
A Léna Művészeti Szalon (2000 Szentendre, Bogdányi u. 51.) programja az „IKON” című kiállítás idején:

2009. május 23-án, szombaton 17 órakor:

„HATÁRESET”

Veszélyes mutatvány a komédia és a tragédia, a kisebbségi érzékenység és a nemzeti öntudat határán, egy felvonásban, a MALKO TEATRO színházi társulat előadásában.

Írta, rendezte és a díszletet tervezte: C. Nagy István
Zenei rendező: Wertetics Szlobodán
Szereplők: Hadzsikosztova Gabriella és Rusz Milán

2009. április 25Ikon
A Léna & Roselli Galéria 2009. április 25.-én, szombaton 17 órakor a Szentendrei Régi Művésztelep Galériában
(2000 Szentendre, Bogdányi u. 51.) tartja

„AZ IKON”

című kiállításának megnyitóját.
A LÉNA & ROSELLI GALÉRIA KIÁLLÍTÁSA:
„ AZ IKON – A KÖZÉPKORI MŰFAJ VALÓSÁGÉRTELMEZŐ SZEREPE
A XXI. SZÁZADI BOLGÁR, MAGYAR ÉS SZERB KÉPZŐMŰVÉSZETBEN” címmel
Szentendrei Régi Művésztelep Galéria
(Szentendre, Bogdányi u. 51. – 2009. április 25. – május 24.)
Megnyitó: 2009. április 25.-én, 17 órakor


A XXI. század valóság-megismerési és értelmezési törekvéseiben a tudomány lehetőségei mellett újra feltűnően nagy hangsúlyt kapnak a művészet eszközei.
Középkori rangjának és tekintélyének megfelelő szerephez jut ismét a szemlélésben elért, fogalmon túli ismeret feltárása az ikon képi műfajában. Érzékelhető ez azokban az alkotói megnyilatkozásokban, amelyek – a görögkeleti vallási kultúra hagyományaira tudatosan építve – megelevenítik a képi kifejezésnek azt a képességét, hogy összekösse és elválassza a szellemi és anyagi valóságot.
A liturgikus térből kiemelt, de nem az installáció természetének elvárásait követő XXI. századi ikon – műfaji előzményeihez hasonlóan – a valóság jelenségeinek örök szellemi arculatát törekszik feltárni, ám igazságának, a szakralitásban biztosított erejére már nem támaszkodhat.
Ezzel párhuzamosan megfigyelhető, hogy különböző társadalmi erők miképpen teremtik meg a tömegkultúra profán ikonjait a közösségi tudat befolyásolására.

Az ún. balkáni régió, illetve a keleti kereszténység kultúrájának hagyományai és aktualitásai komoly értékeket képviselnek a jelenkori Szentendre szellemi életében. Mindezekre tekintettel – a város kulturális örökségeinek őrzéséért is felelősséget vállaló – Léna & Roselli Galéria fontosnak és érdeklődésre számot tartónak találta a fentiekben jelzett téma képzőművészeti tárlat keretében történő bemutatását és elemzését a Szentendrei Régi Művésztelep kiállítótermében.

A kiállítás célja, hogy megvizsgálja az ikon műfajában szemléletesen megjelenő világkép XXI. századi aktualitását:
- az anyagi és transzcendens valóság egymáshoz rendeltségét,
- a történelmi idő és földrajzi tér illúziójának keretei között az idő- és térbeli végtelenség realitásának érzékelhetőségét,
- a művészi alkotó tevékenység valóságértelmező képességének időszerűségét,
- a műalkotás anyagi és gondolati kép egységeként értelmezhető meghatározottságait,
- valamint a korszak tömegkultúrájában szerepet játszó profán ikonok egyes példáit.

Fenti jelenségeket
Bartl József, El-Hassan Róza – Salam Haddad, Király Gábor, Kovács Lola, Pauer Gyula, Szabó Eszter, Szikora Tamás, Szűcs Levente és Veszely Ferenc magyarországi képzőművészek alkotásai mellett Tibay László magyar származású, Franciaországban élő szobrász,
Nikolaj IVANOV és Ivan VELCSEV bolgár festőművészek, Zdravko ZDRAVKOV bolgár szobrászművész, továbbá Milan Blanusa, Vladimir Dunjic, Gyurity Milán, Dorde Kovacev, Vojislav Luković, Veljko Mihajlović szerb képzőművészek munkáin kísérhetjük figyelemmel.

A tárlat témájának felvetését indokolja a Léna & Roselli Galériának az a törekvése is, hogy a magyar képzőművészet értékeit nemzetközi, főként a közép- és kelet-európai értékekkel egy szellemi közösségben gondozza.
A következő szempontok is meghatározó erőt jelentettek ahhoz, hogy az ikon műfajának a jelenkori képzőművészeti gondolkodásban betöltött szerepét érdekesnek találjuk megvizsgálni:
a budapesti Bolgár Kulturális Intézettel, valamint
a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központtal
kialakult együttműködés, továbbá
a Galériának a Szentendrei Régi Művésztelep közösségi épülete kulturális célú hasznosításába történt bekapcsolódása.

A kiállítás kurátorai: Bakonyvári M. Ágnes és Elizabet-Izabella Markov művészettörténészek, Gyurity Milan képzőművész
több >
2009. március 20Requiem de la guerra Pallares
El Museu de Valls es complau a convidar-vos a la inauguració de l’exposició Rèquiem de la guerra PALLARES.

Que tindrà lloc el divendres dia 20 de març a les 8 del vespre al Museu de Valls. (Passeig dels Caputxins, 18)
2009. február 14ANNO 1968
Az „ANNO” című kiállítás a Magyar Képzőművészeti Egyetemen 1968-ban diplomázott hallgatók művészi pályájának egy-egy jellemző darabját mutatja be.
A kiállítást a Léna & Roselli Galéria mutatja be a Szentendrei Régi Művésztelepen. Megnyitó: 2009. február 14. 17 óra.
ANNO 1968

Az „ANNO” című kiállítás a Magyar Képzőművészeti Egyetemen 1968-ban diplomázott hallgatók művészi pályájának egy-egy jellemző darabját mutatja be.
Az egykori egyetemi évfolyam közösségének tagjai ma a kortárs magyar és nemzetközi képzőművészet meghatározó egyéniségei. Ennek okán nemcsak érdekesnek, hanem különös szellemi értéknek is találta a kiállítást gondozó Léna & Roselli Galéria, valamint az annak helyet biztosító Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, hogy tanulmányaik befejezése után 4 évtizeddel alkotói, illetve kiállítói közösségben találkozhassanak újra.
több >
2009. 00Huszánk Szilárd
Marseille-ben való tartózkodásom idején, amit az OFAJ program támogatott, elhatároztam, hogy készítek egy naplót a városban szerzett tapasztalataimról.
Egy feső természetesen a festményt használja médiumként.
Ennek eredményeként jópár portré készült az engem körülvett fiatal művészekről, akik külföldiek voltak, de egy rövid ideig a városban éltek, mint én. Különböző nemzetiségűek voltak különböző országokból, mint Ivory Coast, India, Nagy Britannia, Új Gínea, Dél-Korea, Magyarország, Németország, és Franciaország.
Németországba való visszatérésem előtt egy válogatott sorazatból kiállításom lesz „Des visages à Marseille“ címmel a Galerie du Tableau-ben.
2008. december 20A SZERETET ÖSSZET art
A Léna Művészeti Szalon Adventi Ajándék című programjával kapcsolódik az általa már korábban megrendezett „Otthon idegenben” című kiállításhoz.
A SZERETET ÖSSZET'art

A Léna Művészeti Szalon Adventi Ajándék című programjával kapcsolódik az általa már korábban megrendezett „Otthon idegenben” című kiállításhoz. Amíg a Szentendrei Régi Művésztelep nagy kiállítótermében látható tárlaton olyan művészek alkotásai szerepelnek, akiknek pályája idegenben bontakozott ki, addig a Szalonban a Szentendrén élő és munkásságával is a városhoz kötődő ef. Zámbó István és Wahorn András kamarakiállításával találkozhatnak az érdeklődők.

Látogatóinkat a közeledő Karácsony alkalmából ünnepi meglepetésekkel köszöntjük: ef. Zámbó István a Varázsgomba Együttese koncertjével, forralt borral, valamint a Léna & Roselli Galéria művészeinek apró ajándékaival.

Tisztelettel hívjuk és várjuk
2008. december 20-án, szombaton 17 órára

a Léna Művészeti Szalon
(Szentendre, Bogdányi u. 51.)
adventi ünnepségére.
több >
2008. november 28Otthon idegenben - Otthon a desingben
2008. november 28-án, pénteken 18 órakor megnyitja kapuit a Szentendrei Régi Művésztelep Léna Művészeti Szalonjában. (2000 Szentendre, Bogdányi u. 51.)
Kiállítók: Julia Winter, Deim Pál, Haász István, Halász András, Lakner László festőművészek
Kétségtelen, hogy nem otthon lenni jobb, ha a körülmények éppen nem kedveznek. A körülmények adott esetben pedig lehetnek nagyon különbözőek. Ha számításba vesszük, hogy az elmúlt ötven év milyen hirtelen változó, sokszor drasztikus fordulatokat hozott az emberiség történetében, akkor nem lepődhetünk meg azon sem, hogy ezzel szinte paralel módon a művészet történetében is számos olyan példát tudunk felsorakoztatni, amikor a művész többnyire ezen események hatására-ritkábban személyes indíttatásból- hazáját elhagyva külföldön keresett – avagy keres- lehetőséget művészetének érvényesítésére. Ezek az utak sokszor igen messzire vittek. A moszkvai születésű Julia Winter 1995-ben telepedett le Amszterdamban, ahol öt évvel később a Képzőművészeti Akadémián diplomát szerzett.
Otthon vagy idegenben? A kérdés mára semmit sem vesztett 50-60 évvel ezelőtti aktualitásából. Ha valami változott azóta, az talán a határok eltűnése és ezáltal a szabadabb mozgás lehetőségének a megteremtődése. De az elvágyódás és ezáltal a gyökerektől való távol kerülés épp úgy áthatja a jelent. Julia Winter mellett kiállításunkon jelenleg három olyan magyar művészt mutatunk be, akik többnyire a 70 évek végén illetve elején hagyták el az országot, hogy külföldön folytassák munkájukat.
Lakner László 1976-ban telepedett le a Német Szövetségi Köztársaságban, és azóta is Berlinben él.
Halász András 1979-ben emigrált először Párizsba , majd New York-i tartózkodása után Belgiumba költözött.
Haász István jelenleg a szentendrei régi Művésztelep tagja, számos külföldi ösztöndíjat kapott munkássága során: 1991, 1996: The Pollock – Krasner Foundation ösztöndíja, New York, 1992: DAAD-ösztöndíj, 1994: Villa Waldaberta, München város ösztöndíja.
Ezek az utazások sokszor az illegalitásból a legalitásba vezettek. Ma pedig egy olyan kiállítás anyagául szolgálnak, ahol a kérdést ismét feltesszük. Otthon vagy idegenben?
A tárlatot, mintegy házigazdaként és egyben a szentendrei festészet klasszikus hagyományainak folyatójaként, az itthon maradt, Kossuth-díjas művész, Deim Pál munkái fogják közre.

Az Otthon idegenben – Otthon a desingban kiállítás megnyitóján bemutatásra kerül a világhírű olasz desinger és divattervező, John Richmond legújabb kollekciója, mely aprópo arra, hogy továbbgondoljuk azt a kérdést, hogy hogyan lehetséges az átjárhatóság a kortárs művészet és a divat művészete között. A manőkenek mint élő szobrok metamorfozisai vonultataják fel John Richmond excluisive és extrem ruha költeményeit. Ezek a darabok mintegy példaként szolgálhatnak arra, hogy a ruhakészítés rendelkezehet ugyanolyan művészeti értékkel mint a hagyományos értelmeben vett Művészet.

több >
2008. október 30A„Léna Művészeti Szalon Tárlata”
kiállításunkat 2008. október 30.-án, csütörtökön 17 órakor nyitjuk meg a Szentendrei Régi Művésztelep Galériában (2000 Szentendre, Bogdányi u. 51.)
Ez az esemény a „LÉNA MŰVÉSZETI SZALON” első programja a Szentendrei Régi Művésztelepen. A Magyar Alkotóművészeti Közalapítvánnyal, valamint a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületével kötött együttműködési megállapodásban foglaltaknak megfelelően, itteni tevékenységünkkel nemzetközi kulturális központtá szándékozzuk tenni a hagyományai szerint erre méltó, nagy múltú intézményt.
Az ünnepi rendezvény vendégeit köszönti:
Dr. Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere

A kiállítást megnyitja:
Novotny Tihamér művészeti író

Közreműködik:
Pozsár Eszter szaxofonművész és
Mogyoró Kornél ütőhangszeres művész.

Ezzel a tárlattal a Léna & Roselli Galéria szellemi arculatát szeretnénk érzékletesen megmutatni a polgári és szakmai érdeklődőknek, valamint a műgyűjtők körének. Az alkotói tevékenységükkel a Galériához kötődők együtt mutatkoznak be általuk meghívott kollégáikkal:
Bukta Imre, Csurka Eszter, El-Hassan Róza, Károlyi Zsigmond, Kovács Lola, Pinczés József, Podmaniczky Ágnes, Szikora Tamás festőművészek,
valamint Földi Péter, Horváth Roland, Király Gábor, Kiss Róka Csaba, Pintér Gábor, Krizbai Alex, Regős István, Szabó Eszter, Székely Beáta festőművészek és Csikszentmihályi Róbert szobrászművész.

A kiállítás megtekinthető: 2008. november 16.-áig, naponta 10-18 óra között.
több >
2008. október 29GRAPH-EAST kiállítás
Léna & Roselli Galéria
„GRAPH-EAST” címmel
Nemzetközi kortárs grafikai kiállítást rendez
a Magyar Alkotóművészek Háza Kiállítótermében
(Budapest, XIV. Olof Palme sétány 1.)


2008. október 29.-én 18 órakor megnyitja:
LOVÁSZ IRÉN népdalénekes és néprajzkutató
A tárlat szakmai és közönségcélját a Léna & Roselli Galéria alapítójának,
Dr. Orosz Ilona Lénának az a mecénási szándéka határozza meg, hogy a gazdasági eredmények által torzított Magyarország-képpel szemben a kultúra, a művészet értékei által, hitelesebb nemzeti portréval jelenhessünk meg a nagyvilágban.
A kortárs magyar grafika ilyen szempontok szerint válogatott értékeinek kelet-európai párhuzamok közösségében való bemutatása a művészeti szakma és az érdeklődő közönség számára egyaránt hitelesebbé teheti mai Magyarország-, valamint Kelet-Európa - képünket.
A különböző generációk műveinek együttes kiállítása érzékletesen modellezheti azt a folyamatot, amely az elmúlt évtizedekben a kelet-európai kulturális identitás-tudat változásában tapasztalható.

A tárlaton többek között a következő magyar alkotók művei szerepelnek:
Tóth Menyhért, Banga Ferenc, Bukta Imre, Csurka Eszter, Elekes Károly, El-Hassan Róza, Kovács Tamás, Kőnig Frigyes, Nádler István, Somogyi Győző, Somorjai Kiss Tibor, Sulyok Gabriella, Szemethy Imre, Veszely Ferenc. Velük egy szellemi közösségben mutatják be alkotásaikat a kortárs bolgár, cseh, orosz, szerb, szlovák és ukrán grafikusművészek.
A Léna & Roselli Galéria kezdeményezésére együttműködés alakult ki az érintett nemzetek budapesti külképviseleteivel és kulturális intézeteivel, valamint jelentős külföldi művészeti intézményekkel, amelynek eredményét a kiállítás reprezentálja.

A kiállítás kurátorai: Bakonyvári M. Ágnes művészettörténész és Bogdan Mamonov orosz képzőművész.
több >
2008. október 17A Festészet Apja
Gajzágó Donáta, Káldi Katalin, Kovács Lola kiállítása. Megnyitja Ferenczi Róbert képzőművész. Zene Farkas Zoltán (zongora) október 17-én 19 órakor. Karinthy Szalon Budapest, 1111 Karinthy Frigyes út 22. A kiállítás november 7-ig látható.
2008. október 11Csurka Eszter tárlat a Gönczi Galériában
Kiállítás megtekinthető: 2008. október 11-től november 1-ig. Gönczi Galéria Zalaegerszeg, Landorhegyi u. 21.
2008. október 09„A Nap utcai fiúk visszajönnek – Szomjas György 12 játékfilmjének képeire 12 művész válaszol”
című kiállítást 2008. október 9.-én nyitotta meg a Forrás Galéria
(1067 Budapest, Teréz krt. 9.). Megtekinthető október 30.-áig.
Veszely Ferencnek a filmrendező felkérésére készített
12 grafikája szerepel a tárlaton. (l
2008. szeptember 09A„Kiáramlás és delej – 1968 hatása a kortárs magyar képzőművészetre”
című tárlatot a Centrális Galéria (1051 Budapest, Arany J. u. 32.) mutatta be 2008. szeptember 9. – október 5. között. Anyagát válogatta és rendezte: Hajdu István művészettörténész, a Balkon című folyóirat főszerkesztője. Megnyitotta: dr. Beke László művészettörténész,az MTA Művészettörténeti kutatóintézetének főigazgatója.
Veszely Ferenc: Képregény (1974) című szitanyomatával szerepelt a kiállításon
2008. március 20Tavaszi Fesztivál - Új Kor Társ kiállítás
Új Kor Társ

A Léna & Roselli Galéria bemutatkozó kiállítása a Palme Házban
2008. március 20-30

Helyszín
Millennium Szalon (Palme Ház), 1146 Budapest, Olof Palme Sétány 1

Vernisszázs
2008. március 20. 17 óra
Megnyitó beszéd: Hajdu István műkritikus , szerkesztő
Énekel: Zséda
„Lovas eset” - Veszely Beáta és Szmrecsányi Márton performansza
Finisszázs
2008. március 30. 17 óra
Zárókoncert: Szakcsi Lakatos Béla és Willy Lakatos Intersection Band
„Sentiments” Joó Beatrix és Kovács Andor divatbemutatója

Az Új Kor Társ című kiállításon a Léna & Roselli Galéria jeles magyar alkotók mellett a nemzetközi mezőnyben is jól ismert angol, spanyol és amerikai művészek munkáit mutatja be. Festészet, szobrászat, installáció, videó, performansz, grafika, fotó: a résztvevők nemzedékeket átfogó csoportja a képzőművészet szinte minden ágát képviseli.
A látványt tánc,- és irodalmi műsorok, koncertek, sőt, rendhagyó módon exkluzív divatbemutató is gazdagítja. Jelezvén ezzel az alapító Orosz Ilona Léna legfőbb törekvését, a művészeti ágak közötti átjárhatóság megteremtésével egy, a szokásosnál komplexebb élmény felkínálása a látogatóknak. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Léna & Roselli Galéria olyan programmal debütál, amely bizonyítja, hogy a magyar művészet szerves része a nemzetközi művészeti és kulturális trendeknek. Hagyományteremtő céllal évente nagyszabású nemzetközi csoportos kiállításokat kívánnak szervezni. A nyitvatartás 10 napja alatt tárlatvezetések és múzeumpedagógiai programok is lesznek az Új Kor Társ alkotóinak közreműködésével.
A Budapesten mindössze 10 napig látható kiállítást júniusban New Yorkba utaztatják, majd novemberben a spanyolországi Valenciában ezzel a rangos nemzetközi anyaggal nyitják meg a Léna & Roselli Galériát.

Művészek
Bernát András (H), Bukta Imre (H), Csurka Eszter (H), El-Hassan Róza (H), Fodor János (H), Marlene Dumas (NL),
Gaál Endre (H), Károlyi Zsigmond (H), Kovács Andor (H),Kovács Lola (H), Queralt Lencinas (ES), Billy Name (US), Nádler István (H), Diana Kingsley (US), Robert Marcel (H), Németh Miklós (H), Jordi Pallarés (ES),
Szikora Tamás (H), Veszely Beáta (H), Veszely Ferenc (H), David Wilkinson UK).

Videoprogram
Olöf Björnsdottir (Izland), Roderick Buchanan (UK), Douglas Gordon (UK-US), Steve Klee (UK),
Ruth Maclennan (UK), Johannes Maier (D-UK)

További információ:
Léna & Roselli Galéria
1052 Budapest, Galamb utca 6.
www.lenaroselligallery.com
Orosz Ilona Léna
tel./fax: 1 318 4792
mobil: 06 30 435 7443
e-mail:
dr.orosz.i@enternet.hu

művészeti tanácsadó: Veszely Beáta
mobil: 06 30 398 6538
e-mail:
veszelyb@gmail.com

kommunikáció: Bayer Ilona
mobil: 06 30 951 8839
e-mail:
bayer.ilona@t-online.hu

Millennium Szalon (Palme Ház)
1146 Budapest, Olof Palme Sétány 1
ügyvezető igazgató: Bossányi Dénes
mobil: 06 70 703 5739
e-mail:
dboss@freemail.hu
több >
2008. február 27Pesti Eladhatatlan
„Pesti Eladhatatlan”
Don Péter és El-Hassan Róza ötlete alapján
2008. február 27 – március 16.
Olof Palme ház
Megnyitó: 2008 február 26., kedd, 18 óra
2007. június 14Könyvbemutató a Hotel Intercontinentalban
Zsellér Jenő: NÉMETH MIKLÓS

A művész munkásságát méltató könyv bamutatójára került sor 2007. június 14-én, és a kiadvány képanyagául szolgáló festményekből kamara kiállítás nyílt.
2007. június 14Kapható Zsellér Jenő: Németh Miklós
életmű könyv a Léna & Roselli kiadó gondozásában az Alexandra és a Libri könyvesboltok hálózatában, illetve a www.bookline.hu webes honlapon vásárolható meg.
1993. 00Veszely Ferenc "Őskör" című kiállítás (plakátja) A Léna&Roselli Galéria első kiállítása 1993-ban.
Veszely Ferenc "Őskör" című kiállítás (plakátja)

A Léna&Roselli Galéria első kiállítása 1993-ban.
We are on ARTSY!